מה זה אוטיזם?

אוטיזם הוא שם כללי לקשת של מצבים שמאופיינים בהפרעה התפתחותית־נוירולוגית נרחבת.
הפרעה זו מופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטרי DSM-5.
לאוטיזם שני מאפייני בסיס עיקריים:
1. קושי בתקשורת בין אישית – קושי ביצירת קשרים ואינטראקציות חברתיות, קושי בהבנת אינטראקציות מילוליות ולא מילוליות וקושי ליצור חברויות עם בני גילם. קושי בשיתוף האחר במשחק או קושי בשיתוף ההורה בחוויה וברגשות.
2. פעילויות, דפוסי התנהגות ותחומי עניין מוגבלים וחזרתיים – נראית תלות בפעולות שגרתיות, היצמדות להרגלים, טקסים חריגים, קושי להתמודד עם שינויים והתנהגות חזרתית המתאפיינת בטווח צר של תחומי עניין.

רוב הילדים על רצף האוטיזם חווים, בנוסף למאפיינים שתוארו, קשיים בעיבוד החושי, מתקשים בגמישות מחשבתית ובעיבוד מידע חברתי כגון: הבנת הבעות פנים, רמזים חברתיים ושפה. הם מתקשים להבין ולזהות רגשות, מחשבות, כוונות ורצונות של עצמם ושל האחר. עקב כך הם מתקשים להבין את המשמעות של פעולות האחר ופעולות עצמם, לחזות אותן, לקחת אותן בחשבון ולהתייחס אליהן. כמו כן, ילדים אלו מראים קושי בכישורי משחק והם מפתחים דפוסי משחק חזרתיים. מורכבות ההפרעה פוגמת בתפקודים יומיומיים פשוטים כמו אכילה, שינה, יכולת ויסות, הרגעה עצמית ולמידה.

ההפרעות על רצף האוטיזם משפיעות באופן נרחב על הדרך בה הילד חושב, מרגיש, מבין ופועל, אך מערך הסימפטומים שונה מאוד מילד לילד. לכל ילד טמפרמנט משלו, יכולות ואתגרים שונים וקיימת שונות גדולה בין הילדים.

כיצד מאבחנים?

מתי כדאי לפנות לאבחון?
במקרים בהם נראים סימנים לקשיים בתקשורת, ביצירת קשר עין, בשיתוף ההורה בחוויה, חוסר בהצבעה ואיחור בהתפתחות השפה. כמו כן, במידה ונראות התנהגויות שונות מהמצופה לגיל הילד כגון משחק לא מפותח וחזרתי, נפנופי ידיים ורגישות חושית חריגה, מומלץ להורים לפנות לרופא הילדים שמטפל בהם ולהעלות את הבעיות והחששות.

מי מאבחן?
לצורך מתן אבחנה על רצף האוטיזם נדרש אבחון של רופא התפתחותי, נוירולוג התפתחותי או פסיכיאטר ילדים ונוער וכן אבחון של פסיכולוג קליני, פסיכולוג התפתחותי או פסיכולוג שיקומי בעל ניסיון.

היכן מאבחנים?

במכונים להתפתחות הילד של קופות החולים או במכונים כדוגמת יחידת האבחון של מרכז מילמן. האבחון מתבצע לפי קריטריונים המופיעים ב-DSM-5 (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי).

טב״מ
(טיפול בריאותי מקדם)

טב"מ זהו סל טיפולים מטעם משרד הבריאות הניתן באמצעות עמותות מורשות ומפוקחות לילד מאובחן מגיל 3 עד כיתה א'. מתחת לגיל 3 ניתן תקציב חלקי המושלם ע"י משרד הרווחה.
מימון הטב"מ כולל השתתפות הורים בסכום שנקבע ומתעדכן מידי שנה ע"י משרד הבריאות. עמותת מרכז מילמן מעניקה הקלות בתשלום זה למשפחות מעוטות יכולת, כפוף לגיוס תרומות שהיא מגייסת לשם כך.
על פי הגדרות משרד הבריאות: כחלק מהשעות הישירות, על כל ילד לקבל טיפול פרטני אחת לשבוע של קלינאית תקשורת, ליווי פרטני אחת לשבוע של פסיכולוגית או עובדת סוציאלית וטיפול פרטני אחת לשבוע של מרפאה בעיסוק. שאר השעות יכללו גם טיפולים פרטניים וקבוצתיים ע״י מטפלים מוכרים על פי הנחיות משרד הבריאות.
לכל ילד מחושבות גם 3.5 שעות עקיפות – שעות הדרכה מקצועית למטפלים, ישיבות צוות והכשרת צוות שמטרתן להוביל לתיאום ועבודה מיטבית סביב כל ילד.
סל טב"מ ניתן לקבל במסגרת המרכז הטיפולי של מרכז מילמן.

שאלות ותשובות

מה זה אוטיזם?

אוטיזם הוא שם כללי לקשת של מצבים המאופיינים בעיקר בקושי בתקשורת עם הסביבה ובדפוסי התנהגות ותחומי עניין חזרתיים ומצומצמים. קרא עוד...

האם אוטיזם הוא גנטי? והאם ניתן לאבחן אוטיזם בהריון?

אוטיזם הינו הפרעה התפתחותית עם שונות נוירולוגית בעלת מרכיב גנטי . הסיבות לאוטיזם אינן ברורות, ויש מחקרים רבים מאוד המנסים למצוא את הגורמים המסבירים אותה. עד כה לא זוהה גן ספציפי האחראי לאוטיזם וקיימים מספר פקטורים הקשורים להופעת ההפרעה, הן גנטיים והן סביבתיים. למרות ההוכחות שבאוטיזם יש מרכיב גנטי, הרי שהגנטיקה מסבירה רק כ־25% ממקרי האוטיזם. כמו כן רק ב־5% ממקרי האוטיזם ניתן למצוא הפרעה כרומוזומלית שאחראית לכך ובכ־5% נוספים מהמקרים ניתן למצוא הפרעה בגן בודד. ההנחה הרווחת היום היא שמספר רב של גנים, לחוד או באינטראקציה, מעורבים בהתפתחות הספקטרום האוטיסטי, דבר היכול להסביר את השונות הרבה בתוך הספקטרום. היום ניתן למצוא את הגורם לתסמינים בכ- 30% מהילדים, על ידי שימוש בטסטים גנטיים חדשניים כמו הצ’יפ הגנטי, אך בדיקות אלו עדיין בחיתוליהן ואצל מרבית הילדים עם אוטיזם הסיכוי למצוא שינויים ברמה הגנטית או הכרומוזומלית הוא נמוך.

האם אוטיזם יכול להתפתח בעקבות חיסונים?

מחקרו של הרופא והחוקר הבריטי אנדרו וויקפילד היה הראשון להעלות את הקשר שבין מתן החיסון המשולש אדמת, חצבת וחזרת (MMR) לאוטיזם. המחקר נערך אז על 12 ילדים עם אוטיזם בלבד ועורר הדים רבים.בהמשך הוכח המחקר כשקרי, שכן במהלכו זייף החוקר תוצאות וסילף עובדות על מנת לקדם חיסון חלופי אשר עמד הוא עצמו לפתח. כשהתגלתה התרמית, נשלל רישיונו ונאסר עליו לעסוק שוב ברפואה. מאז נערכו ניסיונות רבים לשחזור הממצאים והדעה שיש קשר בין אוטיזם לבין החיסון שניתן בגיל שנה נשללה לחלוטין. מחקרים איכותיים רבים שנעשו בארה"ב, באנגליה ובארצות אחרות שללו כל קשר בין החיסון לאוטיזם. למשל במחקר הולנדי, שכלל 140,000 ילדים – ולא 12 כבמחקר המקורי – לא נמצא כל הבדל משמעותי בין אוכלוסיות שחוסנו בחיסון הישן, אוכלוסיות שחוסנו בחיסון החדש ואוכלוסיות שלא חוסנו. כלומר, החוקרים לא הצליחו לשחזר את הממצאים ולהגיע לאותן תוצאות. יתר על כן, במחקר אחר נבדק הקשר האפשרי בין החומר המשמר שבחיסון הזה ובחיסונים אחרים לבין אוטיזם, וגם הבדיקה הזאת לא העלתה שום קשר בין הדברים.

מתי כדאי לפנות לאבחון?

במקרים בהם נראים סימנים לקשיים בתקשורת: ביצירת קשר עין, לא מגיב במבט, בהפניית ראש, בחיוך או במלמול לנוכחות ההורים או אנשים אחרים. במקרים בהם עולה חשש שהילד אינו פעיל, אינו בוכה, ואינו מתעניין בסביבה או להיפך בוכה הרבה, נמצא באי שקט, מתנגד לאוכל או להנקה. אם בהמשך ההתפתחות מגיל שנה, קיימת הרגשה שהוא  לא מגיב כשקוראים בשמו, לא מצביע על חפצים, לא משתף את ההורה בחוויה. כאשר קיים איחור בהתפתחות השפה: לא אומר מילים בודדות בגיל 16 חודשים,  לא מצרף שתי מילים – עד גיל שנתיים. במידה ונראות התנהגויות שונות מהמצופה לגיל הילד כגון משחק לא מפותח וחזרתי, נפנופי ידיים ורגישות חושית חריגה. בנוסף, אם נראה כי הילד התפתח באופן רגיל ובשלב מסוים אתם מרגישים שקיימת נסיגה בהתפתחות השפה או ביכולות החברתיות. אם משהו מהמוזכר לעיל נשמע לכם מוכר מומלץ לפנות לרופא הילדים המטפל בילד ולהעלות את הבעיות והחששות.

מי מאבחן אוטיזם?

לצורך מתן אבחנה של אוטיזם נדרשות 2 חוות דעת נפרדות ומשלימות, האחת רפואית אשר יכולה להינתן על ידי רופא התפתחותי, נוירולוג התפתחותי, או פסיכיאטר ילדים ונוער, והשנייה כוללת אבחון פסיכולוגי על ידי פסיכולוג התפתחותי או קליני, או על ידי פסיכולוג חינוכי/ שיקומי עם ניסיון מוכח בתחום.

היכן מאבחנים אוטיזם?

ניתן לאבחן אוטיזם במכונים פרטיים כדוגמת יחידת האבחון של מרכז מילמן, בקליניקות פרטיות של רופאים ופסיכולוגים, או במכונים ציבוריים להתפתחות הילד של קופות החולים.

למה כדאי לפנות לאבחון במרכז מילמן?

יחידת האבחון של מרכז מילמן מורכבת מצוות רב מקצועי בכיר ומנוסה הכולל: רופאה התפתחותית, פסיכולוגית התפתחותית, קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק. צוות אבחון רחב אשר מאבחן יחד את הילד מאפשר הסתכלות מעמיקה והבנה התפתחותית רחבה.

כמה חשוב הניסיון באבחון אוטיזם?

אוטיזם אינו מאובחן בבדיקות דם והוא מתבסס על שיחות עם ההורים והצוות החינוכי ותצפית על הילד. מכאן שניסיון קליני ואבחוני של המאבחן הוא קריטי בקביעת אבחנה נכונה ומדויקת.

האם במרכז מילמן מאבחנים רק בנושא אוטיזם?

כן, המרכז מתמחה באבחון הפרעות בהתפתחות תקשורתית בספקטרום האוטיסטי.

מה השכיחות של אוטיזם באוכלוסייה?

על פי ארגון ה CDC (המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב) השכיחות של אוטיזם באוכלוסייה כיום הינה אחת לכל 60 לידות. ללא קשר למוצא לאומי או עדתי ולמצב חברתי או כלכלי. השכיחות בקרב בנים גבוהה פי 4 מאשר בקרב בנות.

האם ילדים על הספקטרום האוטיסטי יכולים להתמודד עם קשיים נוספים?

ילדים רבים על הספקטרום האוטיסטי מתמודדים עם קשיים בעיבוד החושי, קשיים בקשב וריכוז, קשיים מוטוריים, קשיים באכילה וחרדות. בנוסף, ישנם ילדים שמתמודדים עם מוגבלות שכלית.

מהן הזכויות המגיעות לנו כהורים לילדים עם אוטיזם?

הורות לילדים על הספקטרום האוטיסטי רצופה אתגרים אך הכרות עם ההטבות והזכויות המגיעות לכם יכולה להקל ולעזור. קרא עוד...

כיצד מטפלים באוטיזם?

אוטיזם הוא הפרעה התפתחותית נוירולוגית הנמשכת לאורך כל החיים. עם זאת, לטיפול מוקדם יכולות להיות תוצאות משמעותיות בהתפתחות הילדים על הספקטרום האוטיסטי בעתיד ובמימוש מלוא הפוטנציאל שלהם. הטיפול כולל טיפולים רגשיים, ליווי והדרכת הורים, קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק ועוד. קרא עוד...

מהו סל טיפול בריאותי מקדם - טב"מ?

טב"מ הינו סל טיפולים מטעם משרד הבריאות המשולם לעמותות מורשות ומפוקחות לילד מאובחן מגיל 3 עד כיתה א'. מתחת לגיל 3 ניתן תקציב חלקי המושלם ע"י משרד הרווחה. קרא עוד...

במידה ויש בגן התקשורת שבו לומד ילדי “סל טיפולים בריאותי מקדם” האם אוכל לקבל את הסל במרכז מילמן?

על פי פסיקת בג"צ הורים רשאים לבחור לקבל את הסל במרכז טיפול, ככל שקיים מרכז כזה, ללא קשר להימצאות סל זה בגן. יש לציין בהקשר זה שבנוסף לטב"מ כל ילד זכאי לסל טיפולים נוסף מטעם משרד החינוך ללא קשר למקום בו מקבל את הטב"מ.

מה ההבדל בין קבלת טב"מ בגן לקבלת טב"מ במרכז מילמן?

במרכז מילמן ההורים מגיעים יומיים בשבוע עם ילדם לטיפולים והם שותפים מלאים בתוכנית הטיפולית. הם מקבלים ליווי והדרכה לאורך כל שעות שהותם במרכז ויחד עם המטפלים חושבים כיצד לקדם את ילדם. קרא עוד...

איזה מטפלים עובדים במרכז מילמן?

סוגי הטיפולים הניתנים במרכז הם: טיפול רגשי הורה - ילד, ליווי והדרכת הורים, קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, רפואה התפתחותית, תרפיות בהבעה ויצירה ופיזיותרפיה. קרא עוד...

באיזו גישה טיפולית עובדים במרכז מילמן?

הטיפולים במרכז מילמן נערכים על פי מודל טיפולי ייחודי המתבסס על תפיסה פסיכולוגית-התפתחותית. התפיסה מתייחסת למגוון הקשיים ההתפתחותיים של ילדים עם אוטיזם תוך כדי שיתוף ההורים בטיפול של ילדם. קרא עוד...

האם רק ילדים מאובחנים על רצף האוטיזם יכולים לקבל טיפולים במרכז מילמן?

במסגרת הטב"מ, יכולים להיות מטופלים אך ורק ילדים המאובחנים על רצף האוטיזם. יחד עם זאת, ילדים אשר אינם מאובחנים יכולים לקבל טיפולים במסגרת טיפולי שר"פ (טיפולים פרטיים) הניתנים במרכז.

כיצד אוכל להכניס את ילדי למעון גן גבי?

מעון גן גבי, הינו מעון יום שיקומי המיועד לפעוטות המאובחנים על רצף האוטיזם עד גיל 3. על מנת לקבל זכאות להשתלבות במעון, יש לפנות לאחר קבלת האבחנה אל המחלקה לשירותים חברתיים באזור מגוריכם, בכדי להיות מוכרים על-ידי משרד העבודה והרווחה. הכרה של משרד העבודה והרווחה באנשים עם אוטיזם.